«Δημόσια εκτέλεση» θεωρείται κάθε χρήση/εκτέλεση/παρουσίαση του έργου που κάνει το έργο προσιτό σε κύκλο προσώπων ευρύτερο από τον στενό κύκλο της οικογένειας, τους φίλους και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον,ανεξαρτήτως από το αν τα πρόσωπα αυτού του ευρύτερου κύκλου βρίσκονται στον ίδιο ή σε διαφορετικούς χώρους.
Εάν η χρήση μουσικής πραγματοποιείται έξω από ένα στενό προσωπικό κύκλο καθαρά για προσωπική απόλαυση και δεν χρησιμοποιείται σε δημόσιο χώρο (όπως ένα κατάστημα ή ένα ιατρείο), δεν λογίζεται ως δημόσια εκτέλεση.
Χρήσιμη είναι η μουσική όταν βελτιώνει την ατμόσφαιρα, για παράδειγμα μέσω ενός ραδιοφώνου ή ένος κεντρικού ηχοσυστήματος σε γραφεία, καφετέριες, εστιατόρια, χώρους στάθμευσης κλπ. Απαραίτητη είναι η μουσική για ψυχαγωγία όταν είναι εμφατικά παρούσα ως χορευτική μουσική σε δημόσιους χώρους όπως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλπ.
Aπαιτείται άδεια εάν οι πελάτες ή το προσωπικό είναι σε θέση να ακούσουν τη μουσική. Σε αυτή την περίπτωση θα καταβάλλετε μια ετήσια αμοιβή για την άδειά σας, όπως ορίζεται από το δημοσιευμένο αμοιβολόγιο μας.
Στις περιπτώσεις αυτές, έχετε πληρώσει για την παροχή της μουσικής ως προϊόν, το οποίο είναι ξεχωριστό από την άδεια για την χρήση/παρουσίαση/εκτέλεση της μουσικής σε δημόσιους χώρους. Για τη δημόσια εκτέλεση, θα πρέπει να καταβληθούν σχετικά δικαιώματα στον GEA και τoυς εισπρακτικούς οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ).
Σωστό. Χρειάζεστε ξεχωριστή άδεια για κάθε μορφή χρήσης της μουσικής, στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη μουσική αναμονής στο τηλεφωνικό σας κέντρο και για τη μουσική στο εστιατόριο της εταιρείας. Ωστόσο, θα τιμολογηθείτε με ένα ενιαίο τιμολόγιο.
Ναι, ανεξάρτητα αν η μουσική παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή μόνο κατά τη διάρκεια μιάς και μόνης εκδήλωσης/δραστηριότητας, η άδεια είναι πάντα μια νομική υποχρέωση. Μπορείτε να αποκτήσετε μια ειδική άδεια του GEA για μικρής διάρκειας ή για μια και μόνο εκδήλωση/δραστηριότητα.
Ναι, υπάρχει και μπορεί να αποκτηθεί μέσω του GEA. Αντίστοιχη άδεια μπορείτε να αποκτήσετε και για άλλες χρονικές περιόδους ή για συγκεκριμένες εορταστικές ημέρες, όπως οι Απόκριες.
Η μουσική χρήση πρέπει να αδειοδοτηθεί για κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το έντυπο αίτησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας. Αν προτιμάτε ένα ενιαίο τιμολόγιο, μπορείτε να το ζητήσετε χωρίς επιπλέον χρέωση.
‘Αδεια απαιτείται κάθε φορά που γίνεται χρήση μουσικής έξω από το στενό προσωπικό κύκλο, όπως αναφέρεται και στην κατηγορία “Χρήστες Μουσικής”. Ο νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν ο οργανισμός σας είναι μη κερδοσκοπικός και λειτουργεί με εθελοντές, θα πρέπει να έχετε άδεια για την οποία θα καταβάλλετε τα δικαιώματα στον GEA.
Ναι, φυσικά. Ωστόσο, παράγοντες όπως το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας και η επιφάνεια της επιχείρησής σας έχουν ήδη ενσωματωθεί και προσμετρηθεί στο αμοιβολόγιο.
Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η μουσική. Αν η μουσική ξεκινά αυτόματα κάθε φορά που οι χρήστες επισκέπτονται τη σελίδα σας, τότε χρειάζεστε μια άδεια από τον GEA. Ωστόσο, εάν οι επισκέπτες πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι να ξεκινήσει η μουσική και μπορούν να επιλέξουν τί θα δουν ή θα ακούσουν, τότε αυτό συνιστά χρήση «κατ’ αίτηση», και δεν θα γίνεται η καταβολή δικαιωμάτων στον GEA. Τα δικαιώματα για αυτή τη χρήση παρέχονται απ’ ευθείας από τις δισκογραφικές εταιρείες.
Για περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την μουσική «κατ’ αίτηση» όσο και για την χρήση μουσικών βίντεο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου και Εικόνας (GRAMMO) και με τους οργανισμούς ΕΡΑΤΩ και ΑΠΟΛΛΩΝ.
Ναι, χρειάζεστε μια άδεια για να παίξετε μουσική, ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε για το σκοπό αυτό. Αυτό ισχύει και για τα κανάλια στα οποία συνήθως συντονίζεστε.
Αυτή η περίοδος (70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού) συνδέεται με την προστασία που παρέχεται για τα πνευματικά δικαιώματα (για τους συνθέτες / στιχουργούς, που διαχειρίζεται η ΑΕΠΙ και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Ο GEA ωστόσο, διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα για λογαριασμό των ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών δίσκων, τα οποία υπόκεινται σε διαφορετική διάρκεια προστασίας. Ένα μουσικό κομμάτι προστατεύεται για 70 χρόνια μετά την πραγματοποίηση της υλικής ενσωμάτωσης ή αν έχει δημοσιευθεί νομίμως μετά 70 χρόνια από την πρώτη νόμιμη δημοσίευση.Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος απο την διάρκεια ζωής του δικαιούχου.
Ο GEA αναλύει τη χρήση μουσικής με δύο τρόπους: χρησιμοποιώντας τα έντυπα των αιτήσεων αδειών που έχουν συμπληρώσει οι χρήστες μουσικής, καθώς επίσης και με επιθεωρήσεις από το εντεταλμένο προσωπικό μας. Με βάση αυτά, ο GEA καθορίζει αν απαιτείται άδεια, και αν ναι, ποιες τιμές ισχύουν.
Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει, έχετε παραβεί το νόμο και θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες για την είσπραξή του, ενώ θα επιβαρυνθείτε επιπλέον με τα δικαστικά έξοδα.
Η ομάδα ελεγκτών του GEA διενεργεί επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις / χρήστες μουσικής.
Ο GEA, ο οποίος είναι αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό και τη διανομή των δικαιωμάτων στους οργανισμούς των μουσικών (ΑΠΟΛΛΩΝ), των τραγουδιστών (ΕΡΑΤΩ) και των παραγωγών (GRAMMO), οι οποίοι στη συνέχεια είναι υπεύθυνοι για τη διανομή των χρημάτων στους δικαιούχους.
Τόσο το πνευματικό όσο και το συγγενικό δικαίωμα προστατεύονται στα περισσότερα κράτη του κόσμου από αντίστοιχες νομοθεσίες. Ειδικά τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έχουν νομοθεσίες που να είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, όπως συμβαίνει ήδη.
Η αλλαγή της διεύθυνσης πρέπει πάντοτε να υποβάλλεται γραπτώς. Η σχετική αλληλογραφία μπορεί να αποστέλλεται εδώ:
GEA
Μεσογείων 231 & Δημοκρατίας, Ν.Ψυχικό
Ο GEA εκπροσωπεί διαφορετική ομάδα δικαιούχων από την ΕΔΕΜ/ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
Η ΕΔΕΜ/ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ διαχειρίζονται τα δικαιώματα των δημιουργών της μουσικής (πνευματικό δικαίωμα), δηλαδή των συνθετών και των στιχουργών. Ο GEA διαχειρίζεται τα δικαιώματα των συντελεστών της μουσικής (συγγενικό δικαίωμα), δηλ παραγωγών, ερμηνευτών και μουσικών.