10 χρόνια GEA – GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ
Μια αναδρομή στην πορεία του Οργανισμού, από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα.
Ποιοι είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε.
Ο Οργανισμός GEA είναι στη Ελλάδα ο ενιαίος και μοναδικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών (δισκογραφικών εταιρειών) και είσπραξης της εύλογης αμοιβής του αρ. 49 παρ. 1 του Ν.2121/1993. Ο οργανισμός ονομάστηκε GEA από την ακροστιχίδα των διακριτικών τίτλων των ιδρυτικών μελών του/ οργανισμών – GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί, ίδρυσαν έναν ενιαίο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων (Ν.3905/2010) με σκοπό την ενιαία είσπραξη του δικαιώματος προς διευκόλυνση των χρηστών με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σύμφωνα με το αρ. 55 παρ. 2 Ν. 2121/1993 ο GEA εκπροσωπεί ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, δηλαδή όλους τους παραγωγούς υλικών φορέων ήχου, όλους τους τραγουδιστές, και όλους τους μουσικούς, Έλληνες και ξένους, και ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα έργα τους. με το δικαίωμα της εύλογης αμοιβής του αρ. 49 παρ. 1 είναι ανεκχώρητο και να είναι δυνατή μόνο η ανάθεση της διαχείρισης και είσπραξής του σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.
Ο λόγος δημιουργίας μας.
O βασικός λόγος δημιουργίας του GEA είναι η συλλογική διαχείριση και είσπραξη των συγγενικών δικαιωμάτων μουσικής, η οποία απορρέει από την Δημόσια εκτέλεση ηχογραφημένης μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που η μουσική χρησιμοποιείται δημόσια χαρακτηρίζεται ως «Δημόσια εκτέλεση».
Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση απαιτείται άδεια από όλους όσους εμπλέκονται στην παραγωγή της μουσικής, τόσο από εκείνους που τη δημιούργησαν όπως συνθέτες και στιχουργοί, οι οποίοι (πνευματικό δικαίωμα), όσο και από εκείνους που συντέλεσαν στο να είναι προσβάσιμη στο κοινό, όπως ερμηνευτές / μουσικοί / παραγωγοί (συγγενικό δικαίωμα). Είναι αυτονόητο επομένως, ότι, οποιοσδήποτε θέλει να κάνει χρήση της μουσικής δημόσια, θα πρέπει να καταβάλλει εύλογη αμοιβή για αυτήν όπως ορίζει ο νόμος στους Οργανισμούς που εκπροσωπούν τα δικαιώματα των μουσικών συντελεστών, όπου στην περίπτωση των συγγενικών δικαιωμάτων είναι ο GEA.
Παράλληλα ο GEA δημιουργήθηκε ώστε να αναπτύξει μια στρατηγική με σκοπό την εξοικείωση των χρηστών με το δικαίωμα, αλλά και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα συγγενικά δικαιώματα γενικότερα
Οι στρατηγικοί στόχοι του GEA συνοψίζονται ως εξής:
- Διαρκής εκπαίδευση/ενημέρωση της κοινωνίας στα θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα των συγγενικών δικαιωμάτων
- Παροχή έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου της μουσικής (ερμηνευτών, μουσικών, παραγωγών)
- Εξαντλητική καταγραφή των σημείων αναμετάδοσης των έργων των καλλιτεχνών σε όλη την χώρα (πλήρης χαρτογράφηση των χώρων όπου υπάρχει δημόσια εκτέλεση της μουσικής)
- Διατήρηση της ενιαίας και εκ του νόμου αποκλειστικής θέσης των οργανισμών/μελών του GEA στην διαχείριση, είσπραξη και αδειοδότηση των συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα
- Αξιόπιστη εκπροσώπηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών του (οργανισμών) ενώπιον της Πολιτείας, κάθε φορά που απαιτείται διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία, με τους αντίστοιχους οργανισμούς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, με συλλογικούς φορείς χρηστών κ. α
- Συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με τη συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών οργανισμών μέσω των μελών οργανισμών του GEA ( GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ) Ο GEA ιδρύθηκε και αναπτύσσεται με γνώμονα την προστασία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της και την κοινωνική προβολή του έργου της.
Η Διοίκηση του Οργανισμού
Το διοικητικό συμβούλιο του GEA απαρτίζεται από ανθρώπους που η ζωή τους είναι η μουσική. Καλλιτέχνες τραγουδιστές, μουσικοί, παραγωγοί, ικανά στελέχη με πολυετή πείρα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και με καθημερινή επαφή με τα πραγματικά προβλήματα του χώρου. Τους ενώνει το κοινό πάθος και η βαθιά πίστη ότι μέσα από τη προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων και τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των χρηστών μουσικής, «δίνουμε ζωή» στη μουσική και της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εξακολουθεί να «αναπνέει» ώστε να απολαμβάνουμε όλοι τα οφέλη της. Το όραμα τους για τη μουσική είναι η κινητήριος δύναμη του GEA o οποίος διαχέει το πάθος των δικαιούχων του, τόσο στο κόσμο του, όσο και στους συνεργάτες του.
Η 10ετή πορεία μας και το έργο μας, με την εμπιστοσύνη δικαιούχων και επιχειρήσεων.
Κλείνοντας 10 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων, ο GEA αποτέλεσε από την ίδρυσή του έναν υγιή συνεργάτη και συνομιλητή για όλες τις επιχειρήσεις, οργανώσεις και ομοσπονδίες της χώρας μας οι οποίες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η εύλογη αμοιβή που καταβάλλουν, ανταποκρίνεται στη δραστηριότητά τους και καταλήγει στους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήμα στην δημιουργία της μουσικής που αναπαράγουν.
Όντας ο πρώτος Οργανισμός Συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος λειτούργησε με οργανωμένο και εξειδικευμένο εσωτερικό τηλεφωνικό κέντρο, εξειδικευμένο τμήμα πωλήσεων για κάθε κλάδο της αγοράς και νομικό τμήμα προσανατολισμένο στην επικοινωνία και πρωταρχικό στόχο τη συνεργασία, έχει προχωρήσει σε πάνω από 35 συλλογικές συμβάσεις με κρατικούς και διοικητικούς φορείς. Ο GEA έχοντας επίγνωση της αξίας των δεδομένων και τη χρησιμότητα της ερμηνείας τους σε επίπεδο στρατηγικής και εξέλιξης, από την έναρξη του δημιούργησε δική του εξατομικευμένη βάση δεδομένων και ειδικές αναφορές ανάλυση τους.
Δραστηριοποιούμενος σε μία πολύπαθη δεκαετία με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη πανδημία των τελευταίων 2 ετών η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τόσο το μουσικό οικοσύστημα της χώρας όσο και όλες τις επιχειρήσεις της αγοράς, αντιλαμβάνεται το χρέος του τόσο απέναντι στους δικαιούχους του όσο και στους επιχειρηματίες, προσαρμόζοντας την δραστηριότητα και την προσέγγισή του στις συνθήκες της εκάστοτε αγοράς.
Δεν έπαψε να δείχνει την ευαισθητοποίηση του στα 10 αυτά χρόνια, ενισχύοντας με δωρεές μουσικών οργάνων, μουσικά σχολεία της χώρας μας τα οποία αντιμετώπιζαν βασικές ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα στάθηκε δίπλα στους επιχειρηματίες της χώρας αναστέλλοντας, κατ’ επανάληψη, τη λειτουργία του σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Επιβεβαιώνοντας τα ανωτέρω, τα 10 αυτά χρόνια ο GEA αριθμεί σχεδόν 40.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτου δραστηριότητας, έχοντας πραγματοποιήσει καθολική ενημέρωση, έρευνα, καταγραφή και χαρτογράφηση, με σύγχρονα μέσα, όλων των επιχειρήσεων που αναπαράγουν μουσική σε όλες τις πόλεις και τα νησιά των 51 νομών της χώρας μας με στόχο την αδειοδότηση τους.
Με την αξιόπιστη εκπροσώπηση του στην αγορά αλλά και με την νομική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικαιούχων του, έχει επιτύχει να διανείμει από την ίδρυση του πάνω από 40.000.000 ευρώ προς τους δικαιούχους Οργανισμούς που τον αποτελούν GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ, με τη μεγαλύτερη ετήσια διανομή του, να αγγίζει το 265% αύξηση σε σχέση με το έτος ίδρυσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν διανομές ακόμα και την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας όπου το έσοδο των δικαιούχων μας από την δημόσια εκτέλεση ηχογραφημένης μουσικής αποτελούσε το μοναδικό τους έσοδο λόγω των κρατικών μέτρων που πάρθηκαν.
Πως γίνεται η καταγραφή ρεπερτορίου.
Για την ορθή και δίκαιη διανομή των συλλεχθέντων αμοιβών από τους 3 Οργανισμούς (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) προς τα µέλη τους, ο GEA συλλέγει έντυπο βάσει του νόμου, σε μορφότυπο εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με το ρεπερτόριο που χρησιμοποιεί η κάθε επιχείρηση, κατ’ έτος. Η διανομή της εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους βασίζεται στους καταλόγους αυτούς και γίνεται με τον πιο ορθό και δίκαιο τρόπο.
Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού στην ταυτοποίηση, συλλογή της μουσικής που αναπαράγεται στις επιχειρήσεις της αγοράς, ο GEA, σε συνεργασία με τoν επίσημο και μεγαλύτερο φορέα καταγραφής, παρουσίασης και ανάλυσης μουσικής στην Ελλάδα και αποκλειστικού συνεργάτη της ένωσης δισκογραφικών εταιριών (IFPI) Μediainspector δημιουργήθηκε το GEABOX.
To GEABOX είναι μία σύγχρονη συσκευή αναγνώρισης ηχογραφημένης μουσικής με σκοπό τόσο τη διευκόλυνση του επιχειρηματία, απλοποιώντας την εκ του νόμου υποχρεωτική παράδοση playlist, όσο και τη διασφάλιση των δικαιούχων, αυξάνοντας ραγδαία τον όγκο της ίδια της πληροφορίας (των playlist), οδηγώντας έτσι σε μία πιο αντιπροσωπευτική και πληρέστερη εικόνα της Δημόσιας εκτέλεσης μουσικής στην αγορά. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταυτοποιεί κάθε είδος τραγουδιού ανεξαρτήτως ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται, λόγω της συνδεσιμότητας του απευθείας με την πηγή ήχου, την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιχειρήσεων που θα εγκαθίσταται.
Όραμα του μέλλοντος.
O GEA έχοντας ως εφόδια τον παθιασμένο κόσμο του, την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του, το διαχειριστικό υπόβαθρο 10 χρόνων και την εμπιστοσύνη τόσο των δικαιούχων του όσο και της αγοράς, συνεχίζει σταθερά το έργο του με στόχο την αναγνώριση της αξίας της μουσικής και των δικαιούχων της σε κάθε άκρο της Ελλάδος.